Nawadnianie zostało anulowane, brak dziennika
Strona główna › Fora › Ogólnie › Nawadnianie zostało anulowane, brak dziennika
Oznaczone: Program został przerwany
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 2 głosy, ostatnio został zaktualizowany 5 lat, 11 miesięcy temu prz
Anonimowy.
-
AutorWpisy
-
7. sierpnia 2020 o 11:45 #21949
Anonimowy
NieaktywneWitam wszystkich,
Od jakiegoś czasu mam problem polegający na tym, że sporadycznie przestaje podlewać.
Najpierw otwiera się zawór i też widzę wyświetlacz w interfejsie. Potem po kilku minutach wszystko się kończy.W LOGu też nic się nie pojawia.
Błąd zawsze występuje tylko na 6. lub 7. zaworze. Kolejność nie ma znaczenia.
Jestem teraz trochę sfrustrowany. Dwa dni temu 9 nawadniań przebiegło bez żadnych problemów. Dziś udało mi się zdobyć tylko 6.
System: OSPi na RaspberryPi 2B, 8 zaworów Hunter 24V AC. Wersja aplikacji 2.2.0, oprogramowanie sprzętowe 2.1.9(3)
7. sierpnia 2020 o 20:10 #21980Admin
KlucznikCześć,
„Dwa dni temu 9 podlewań przebiegło bez problemów. Dzisiaj udało mi się tylko 6.”
Czy masz na myśli W TYM SAMYM CZASIE? Twój zasilacz raczej nie będzie w stanie tego zrobić.
Czy mierzyłeś kiedyś rezystancję pomiędzy COM a strefami?
A napięcie podczas nawadniania?
Być może wystąpiło zwarcie lub zawór elektromagnetyczny jest uszkodzony i zużywa zbyt dużo mocy.
OpenSprinkler nigdy sam nie przerywa działającego programu, znam kod źródłowy. Jeśli jednak Raspberry PI uruchomi się ponownie z powodu utraty zasilania lub usługa OpenSprinkler na Raspberry PI zostanie zatrzymana, dopiero wtedy program zostanie wymuszony. To wyjaśniałoby również, że nie masz dziennika.
7. sierpnia 2020 o 20:55 #21982Anonimowy
NieaktywneNie, pi nie uruchamia się ponownie. Strona internetowa jest stale dostępna i responsywna.
Przerwany cykl zawsze był inny.
Mam tylko dwa zawory działające równolegle i zawsze są one pierwsze. Również w dzienniku.
Dzisiaj spróbowałem ponownie i nie odrywałem wzroku od interfejsu. Zauważyłem, że czas spóźnił się około 10 minut. W pewnym momencie czas się zaktualizował, czyli przeskoczył +10 minut, po czym programu już nie było i logu nie było.
Następnie upewniłem się, że czas jest prawidłowy i uruchomiłem inny program. Zawór został w pełni aktywowany zgodnie z interfejsem sieciowym, ale nadal nie pojawił się w dzienniku.
7. sierpnia 2020 o 21:01 #21983Anonimowy
NieaktywneZaraz zmierzę napięcie i rezystancję.
7. sierpnia 2020 o 22:19 #21985Admin
KlucznikWyeksportuj konfigurację i skorzystaj z funkcji wsparcia (https://OpenSprinklerShop.de/support) wysłać
9. sierpnia 2020 o 9:11 #21991Anonimowy
NieaktywneZawory wyłączone:
Zasilanie: 26,4 V
Pomiędzy zasilaniem a COM 26,3VZawór na:
Zasilanie na COM 25,9V
Zawór na COM 25,7 VOpór przy otwartym zaworze:
Pomiędzy zaworem a COM liczba skacze gwałtownie od -0,1 do 155, często widzisz 40.
pomiędzy zaworem a zasilaczem: skoki pomiędzy 3 – 5,5 oma.Dziś rano kilka programów ponownie zostało po prostu odwołanych. Nie widzę wzoru.
Program rozpoczął się od 3 zaworów. Pierwszy zawór zadziałał (10 minut) jest zapisany w LOG. Pozostałe dwa (15 i 25 minut) nie.
Niesprawne zawory są uruchamiane ręcznie, uruchamiają się, w pewnym momencie wyłączają i nie pojawiają się w LOGU.
Następnie inny zawór uruchomiony ręcznie, przejechany, znajduje się w LOG.
Następnie uruchomiono kolejny program z dwoma zaworami (każdy po 20 minut). Pierwszy zawór przeszedł, drugi włączył się, zgasł po kilku minutach i nie było LOG. Brakujący zawór uruchamiany ręcznie, gaśnie po kilku minutach, brak LOG.Trzeci program rozpoczął się od dwóch zaworów równolegle. Po kilku minutach oba gaśnie, brak LOG.
9. sierpnia 2020 o 9:21 #21992Anonimowy
NieaktywneNapięcie w czasie pracy jest stabilne i wynosi 25,4–25,7 V. Na krótko przed przerwaniem programu nie ma żadnych wahań.
Właśnie ponownie uruchomiłem trzeci program, przebiegłem go i jestem w LOGU.
20. sierpnia 2020 o 7:33 #22177Admin
KlucznikWygląda więc na to, że na twoim OSPi działa inny program, który również uzyskuje dostęp do portów IO. Jeśli eksperymentowałeś z różnymi aplikacjami automatyki domowej lub innymi aplikacjami sterującymi, odinstaluj je i spróbuj ponownie.
23. sierpnia 2020 o 0:31 #22312Admin
KlucznikWtedy przychodzi mi do głowy, że innymi powodami zaprzestania nawadniania mogą być:
– Aktywował się czujnik deszczu lub wilgotności gleby
– Nawadnianie zależne od pogody zostaje włączone i skraca czas nawadniania24. sierpnia 2020 o 7:20 #22353Anonimowy
NieaktywneNie ma nic innego zainstalowanego poza otwartymi tryskaczami.
Na początku pomyślałem też o opóźnieniu przed deszczem i całkowicie je wyłączyłem. To też nie pomaga.Wkrótce zamierzam całkowicie przeinstalować Pi z nową kartą SD, zobaczmy, czy będzie lepiej.
-
AutorWpisy
- Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.