Nawadnianie zostało anulowane, brak dziennika

Strona główna Fora Ogólnie Nawadnianie zostało anulowane, brak dziennika

Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Anonimowy
    Nieaktywne

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu mam problem polegający na tym, że sporadycznie przestaje podlewać.
    Najpierw otwiera się zawór i też widzę wyświetlacz w interfejsie. Potem po kilku minutach wszystko się kończy.

W LOGu też nic się nie pojawia.

Błąd zawsze występuje tylko na 6. lub 7. zaworze. Kolejność nie ma znaczenia.

Jestem teraz trochę sfrustrowany. Dwa dni temu 9 nawadniań przebiegło bez żadnych problemów. Dziś udało mi się zdobyć tylko 6.

System: OSPi na RaspberryPi 2B, 8 zaworów Hunter 24V AC. Wersja aplikacji 2.2.0, oprogramowanie sprzętowe 2.1.9(3)

Admin
    Klucznik

Cześć,

„Dwa dni temu 9 podlewań przebiegło bez problemów. Dzisiaj udało mi się tylko 6.”

Czy masz na myśli W TYM SAMYM CZASIE? Twój zasilacz raczej nie będzie w stanie tego zrobić.

Czy mierzyłeś kiedyś rezystancję pomiędzy COM a strefami?

A napięcie podczas nawadniania?

Być może wystąpiło zwarcie lub zawór elektromagnetyczny jest uszkodzony i zużywa zbyt dużo mocy.

OpenSprinkler nigdy sam nie przerywa działającego programu, znam kod źródłowy. Jeśli jednak Raspberry PI uruchomi się ponownie z powodu utraty zasilania lub usługa OpenSprinkler na Raspberry PI zostanie zatrzymana, dopiero wtedy program zostanie wymuszony. To wyjaśniałoby również, że nie masz dziennika.

Anonimowy
    Nieaktywne

Nie, pi nie uruchamia się ponownie. Strona internetowa jest stale dostępna i responsywna.

Przerwany cykl zawsze był inny.

Mam tylko dwa zawory działające równolegle i zawsze są one pierwsze. Również w dzienniku.

Dzisiaj spróbowałem ponownie i nie odrywałem wzroku od interfejsu. Zauważyłem, że czas spóźnił się około 10 minut. W pewnym momencie czas się zaktualizował, czyli przeskoczył +10 minut, po czym programu już nie było i logu nie było.

Następnie upewniłem się, że czas jest prawidłowy i uruchomiłem inny program. Zawór został w pełni aktywowany zgodnie z interfejsem sieciowym, ale nadal nie pojawił się w dzienniku.

Anonimowy
    Nieaktywne

Zaraz zmierzę napięcie i rezystancję.

Admin
    Klucznik

Wyeksportuj konfigurację i skorzystaj z funkcji wsparcia (https://OpenSprinklerShop.de/support) wysłać

Anonimowy
    Nieaktywne

Zawory wyłączone:
    Zasilanie: 26,4 V
    Pomiędzy zasilaniem a COM 26,3V

Zawór na:
    Zasilanie na COM 25,9V
    Zawór na COM 25,7 V

Opór przy otwartym zaworze:
    Pomiędzy zaworem a COM liczba skacze gwałtownie od -0,1 do 155, często widzisz 40.
    pomiędzy zaworem a zasilaczem: skoki pomiędzy 3 – 5,5 oma.

Dziś rano kilka programów ponownie zostało po prostu odwołanych. Nie widzę wzoru.
    Program rozpoczął się od 3 zaworów. Pierwszy zawór zadziałał (10 minut) jest zapisany w LOG. Pozostałe dwa (15 i 25 minut) nie.
    Niesprawne zawory są uruchamiane ręcznie, uruchamiają się, w pewnym momencie wyłączają i nie pojawiają się w LOGU.
    Następnie inny zawór uruchomiony ręcznie, przejechany, znajduje się w LOG.
    Następnie uruchomiono kolejny program z dwoma zaworami (każdy po 20 minut). Pierwszy zawór przeszedł, drugi włączył się, zgasł po kilku minutach i nie było LOG. Brakujący zawór uruchamiany ręcznie, gaśnie po kilku minutach, brak LOG.

Trzeci program rozpoczął się od dwóch zaworów równolegle. Po kilku minutach oba gaśnie, brak LOG.

Anonimowy
    Nieaktywne

Napięcie w czasie pracy jest stabilne i wynosi 25,4–25,7 V. Na krótko przed przerwaniem programu nie ma żadnych wahań.

Właśnie ponownie uruchomiłem trzeci program, przebiegłem go i jestem w LOGU.

Admin
    Klucznik

Wygląda więc na to, że na twoim OSPi działa inny program, który również uzyskuje dostęp do portów IO. Jeśli eksperymentowałeś z różnymi aplikacjami automatyki domowej lub innymi aplikacjami sterującymi, odinstaluj je i spróbuj ponownie.

Admin
    Klucznik

Wtedy przychodzi mi do głowy, że innymi powodami zaprzestania nawadniania mogą być:

– Aktywował się czujnik deszczu lub wilgotności gleby
    – Nawadnianie zależne od pogody zostaje włączone i skraca czas nawadniania

Anonimowy
    Nieaktywne

Nie ma nic innego zainstalowanego poza otwartymi tryskaczami.
    Na początku pomyślałem też o opóźnieniu przed deszczem i całkowicie je wyłączyłem. To też nie pomaga.

Wkrótce zamierzam całkowicie przeinstalować Pi z nową kartą SD, zobaczmy, czy będzie lepiej.

Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.