Podlewanie tylko przy włączonym czujniku wilgoci

Strona główna Fora Ogólnie Podlewanie tylko przy włączonym czujniku wilgoci

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Dirk Hildebrand
    Uczestnik

Cześć,

Kupiłem OSPi, miernik wilgotności i czujnik deszczu. Chciałbym stworzyć program dla mojego zielonego dachu, który powinien działać następująco:

Gdy czujnik wilgoci się otworzy (zgłosi, że jest sucho) należy uruchomić strefę „dach wiaty” na x jednostek czasu.
    Jeśli pada deszcz i działa nawadnianie wiaty, nawadnianie powinno zostać zatrzymane. Jeśli deszcz nie był wystarczający i czujnik wskaże, że znów jest sucho, wówczas nawadnianie powinno rozpocząć się od nowa.

Czy jest to wykonalne, czy też wydaje mi się to zbyt skomplikowane?

Admin
    Klucznik

Oznacza to po prostu: nie podlewaj, jeśli czujnik wilgoci wskazuje, że jest mokro lub czujnik deszczu wskazuje, że deszcz

Wystarczy wprowadzić opóźnienie w czujniku wilgoci, w przeciwnym razie włączy się on zaraz po podlaniu (>czas nawadniania). W przypadku czujnika deszczu wszystko pozostaje na poziomie 0,0

Jest zatem możliwe

Dirk Hildebrand
    Uczestnik

Tak, dokładnie podsumowane, ale jak włączyć to do programu? A jeśli czujnik wilgoci wskaże „wilgotny”, podlewanie również powinno się zatrzymać, jeśli nie umieścisz czujnika tuż obok węża kroplowego, prawda?

Dirk Hildebrand
    Uczestnik

I kolejne pytanie. Wczoraj podłączyłem OSPi do Raspberry 3b+. Zasilacz na szynę typu top-hat z wyjściem 24 V AC został podłączony do płyty OSPi i moje Pi również się włączyło. Czy to normalne? Pomyślałem, że muszę dostarczyć PI dodatkową moc. Dodatkowo nie świeciła się żadna lampka na konwerterze AD. I tak, jestem na 100% pewien, że jest to zasilacz z AC po stronie wtórnej https://www.amazon.de/gp/product/B00F4QFH4O/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Co jeszcze mogłem zrobić źle?

Dirk Hildebrand
    Uczestnik

Dzisiaj podłączyłem zawory, przełączają dobrze, ale na konwerterze A2D nie widać żadnej aktywności. Nie jest dla mnie jasne, jak mam obrócić te mini garnki

Admin
    Klucznik

Małe garnki obracasz za pomocą małego śrubokręta krzyżakowego.

Jeśli jest wilgotno, ale dioda LED nie świeci, skręć w prawo, aż dioda LED się zaświeci.

Jeśli jest sucho, ale dioda LED się świeci, skręć w lewo, aż dioda zgaśnie.

A2D jest zasilany przez OSpi, przypisanie pinów to (od lewej do prawej): GND, SN1, SN2, VIN (+5V)

Właściwie czujnik wilgotności gleby należy zainstalować tam, gdzie wilgotność jest ważna. To na pewno może znajdować się pod wężem kroplowym. Ważne jest jedynie opóźnienie czasowe, aby nie wyłączyło się od razu przy pierwszym upuszczeniu.

OSPi zasila Raspberry Pi poprzez zasilacz 24VAC. Jedynie przy starej wersji 1.43 i RPi 3 lub 4, od wersji 1.5, zasilanie było za niskie. Ale to już nie jest problem. Tutaj także trzeba było podłączyć zasilacz RPi.

Swoją drogą, na odwrót to nie działa, więc tylko zasilacz RPi nie jest w stanie zasilić OSPi i elektrozaworów!

Dirk Hildebrand
    Uczestnik

Cześć,

Potencjometry nie kręcą się nawet najmniejszym śrubokrętem krzyżakowym (CRV 1.0). Czy to możliwe, że te garnki są wadliwe?

Dirk Hildebrand
    Uczestnik

Ok, zadziałało z bitem slotowym, ale pula nie ma końca. Dioda LED zapala się, gdy odłączę linię 5 V, czasami dioda LED miga, nawet gdy ponownie podłączę napięcie 5 V. Jeśli odłączę GND, dioda LED zaświeci się i mogę użyć potencjometru, aby ustawić diodę LED na zgaśnięcie. Ale nadal nie widzę widocznej wilgoci. Czy uszkodzony jest czujnik wilgotności lub konwerter AD?

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.