Pytania dotyczące portów OSPi 1.5 (COM, +5V, GND, SN1/2)

Strona główna Fora Ogólnie Pytania dotyczące portów OSPi 1.5 (COM, +5V, GND, SN1/2)

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    nachtigall
    Uczestnik

Cześć,

Kupiłem Raspberry Pi 4 i OpenSprinkler (OSPi 1.5). Powinny teraz być 2 x 4 elektrozawory firmy Rainbird, czyli w sumie 8 sztuk, ale podzielone na dwie różne skrzynki zaworowe.

Kilka pytań

* W OSPi znajdują się dwa porty COM. Czy/czy można podłączyć wszystkie 8 do tego samego portu COM, czy też lepiej byłoby mieć 4 na jednym i 4 na drugim - czy też po prostu nie ma to znaczenia?

* Miej średni zasilacz sieciowy 2A. Czy można go użyć do zasilania Raspberry PI, który faktycznie pobiera 2A lub ma go jako adapter. Jeśli tak, jak podłączyć zasilanie z Raspi do OSPi? Widziałem, że na OSPi jest port „+5V” - w jakiś sposób podłączony do zasilania mini-USB z Raspi?

* Do czego służą porty GND i SN1/2? Czy należy podłączyć GND (masę?) do metalowej obudowy, gdzie jest już masa od przyłącza AC?

Z wyrazami szacunku,

Jensa

Admin
    Klucznik

Cześć,

Więc:

1. 2x COM: Obydwa są połączone i służą jedynie uproszczeniu okablowania. Jeśli masz więcej niż 20 elektrozaworów, powinieneś rozdzielić je na oba porty COM, aby zmniejszyć obciążenie prądowe styków. W przeciwnym razie możesz to zrobić, ale nie musisz.

2. Zasilacz 2A 24VAC: Tak, zasila również Raspberri PI. Od wersji 1.5 może to być aż do 10W (5V x 2A). To powinno wystarczyć w większości zastosowań. Jeśli jednak do portu USB podłączymy duże odbiorniki, np. dyski twarde, to raczej nie wystarczy i wówczas należy podłączyć jeszcze adapter Raspberry PI.

3. Tylko nie podłączaj masy do obudowy! Obydwa wejścia sygnałowe są przełączane poprzez GND+SN1 lub GND i SN2. Zatem sygnał jest wyzwalany, gdy na SN1 lub SN2 występuje GND. VIN lub +5V przeznaczony jest do podłączenia zewnętrznych czujników wymagających zasilania, takich jak nasz czujnik wilgotności gleby.

Zalecamy również zapoznanie się z instrukcją oprogramowania sprzętowego OpenSprinkler, którą można znaleźć w obszarze pobierania. Wszystkie połączenia są wyjaśnione tutaj (są takie same jak w przypadku OpenSprinkler 3.2)

nachtigall
    Uczestnik

Dzięki.

Nawet nie widziałem instrukcji. Kilka razy przeczytałem FAQ i „Jak to działa” (czy to możliwe, że linki do nich nie znajdują się na tych stronach?!). Tak czy inaczej, zaraz się temu przyjrzę.

nachtigall
    Uczestnik

W pliku https://OpenSprinklerShop.de/wp-content/uploads/2020/04/os-manual_2.1.9-DE.pdf?v=3a52f3c22ed6 Na stronie 5 znajduje się odniesienie do filmu YouTube z przyciskiem łącza. Jednakże nie jest ono połączone. Czy możesz mi wysłać link? (lub zaktualizuj dokument). Kiedy sam szukam tematu na YouTubie, znajduję różne rzeczy i nie wiem, który jest właściwy.

nachtigall
    Uczestnik

Cześć,

@Admin Chciałem jeszcze raz zapytać, gdzie mogę znaleźć ten film? Jak powiedziałem, link w instrukcjach PDF jest (nadal) nieprawidłowy.

Z wyrazami szacunku,

Jensa

Admin
    Klucznik

Och, najwyraźniej konwerter PDF usunął link.

Oto on: https://www.youtube.com/watch?v=M0nWP22GOE4

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.