Cześć,
Dziękujemy za nowe, fajne funkcje! Dzisiaj ponownie zainstalowałem Ospi i bawiłem się integracją mqtt i influx. Aby przetestować, skonfigurowałem dane dotyczące temperatury i pogody Raspi jako czujniki. Mam pytania na ten temat:
– Jak dokładnie rejestrowanie danych i dane wyjściowe do mqtt i napływu są powiązane z konfiguracją czujnika? Czy są one od siebie niezależne czy nie? Chciałbym logować się na kartę SD tak rzadko, jak to możliwe, więc czyste push do mqtt i/lub influx byłoby dla mnie idealne.
– Kiedy dokładnie dane są przesyłane do mqtt i Influx? Po zmianie, w zależności od skonfigurowanego interwału odczytu lub obu?
Poza tym zauważyłem dwie rzeczy. Dobrze byłoby, gdyby w interfejsie WWW w zakładce Wiadro i Organizacja (Influx) było napisane, czy należy wstawić nazwę, czy identyfikatory. Ponadto dzisiaj miałem problemy z aktualizacją do najnowszej wersji oprogramowania za pomocą „update.sh”. Stary skrypt init.d został usunięty, ale nie było wątpliwości, czy chcę aktywować usługę. Dopiero wywołanie „build.sh ospi” przyniosło ulgę, co też może być czymś do dokumentacji.
Dziękuję bardzo Mathiasie
-
Ten temat został wyodrębniony 1 rok, 3 miesiące temu przez
Mathias Stöber.