Pytania dotyczące integracji Influx

Strona główna Fora Ogólnie Pytania dotyczące integracji Influx

Oznaczone:  , ,

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Mathias Stöber
    Uczestnik

Cześć,

Dziękujemy za nowe, fajne funkcje! Dzisiaj ponownie zainstalowałem Ospi i bawiłem się integracją mqtt i influx. Aby przetestować, skonfigurowałem dane dotyczące temperatury i pogody Raspi jako czujniki. Mam pytania na ten temat:

– Jak dokładnie rejestrowanie danych i dane wyjściowe do mqtt i napływu są powiązane z konfiguracją czujnika? Czy są one od siebie niezależne czy nie? Chciałbym logować się na kartę SD tak rzadko, jak to możliwe, więc czyste push do mqtt i/lub influx byłoby dla mnie idealne.

– Kiedy dokładnie dane są przesyłane do mqtt i Influx? Po zmianie, w zależności od skonfigurowanego interwału odczytu lub obu?

Poza tym zauważyłem dwie rzeczy. Dobrze byłoby, gdyby w interfejsie WWW w zakładce Wiadro i Organizacja (Influx) było napisane, czy należy wstawić nazwę, czy identyfikatory. Ponadto dzisiaj miałem problemy z aktualizacją do najnowszej wersji oprogramowania za pomocą „update.sh”. Stary skrypt init.d został usunięty, ale nie było wątpliwości, czy chcę aktywować usługę. Dopiero wywołanie „build.sh ospi” przyniosło ulgę, co też może być czymś do dokumentacji.

Dziękuję bardzo Mathiasie

• Ten temat został wyodrębniony 1 rok, 3 miesiące temu przez Mathias Stöber.
    Admin
    Klucznik

Cześć, logowanie lub wysyłanie przez MQTT lub Influx db zawsze ma miejsce w momencie otrzymania danych.
    Interwał odczytu dla czujników MQTT ma inną funkcję; w tym odstępie czasu odnawia subskrypcję z serwera MQTT

Pozostałe punkty są dla mnie nowe, nikt jeszcze o tym nie zgłaszał. Zajrzę.

Mathias Stöber
    Uczestnik

Cześć,

dziękuję za odpowiedź. Przez „interwał odczytu” miałem na myśli punkt w konfiguracji czujnika analogowego (patrz rysunek 1), ale w moim przypadku nie otrzymuję tematu Mqtt, ale temperaturę Raspi.
    Wczoraj wyłączyłem rejestrację danych w konfiguracji czujnika (również na rysunku 1). Oznaczało to, że zapis danych zatrzymał się w mojej InfluxDB, ale zmiany były nadal publikowane na serwerze Mqtt (Zdjęcie 2). Musi więc istnieć różnica w wyzwalaczach, przynajmniej w przypadku czujników analogowych. Ponieważ zmiana poziomu wody została jednocześnie zarejestrowana w Influxdb.

VG Mathiasa

Załączniki:
    Musisz być zalogowany aby wyświetlić załączone pliki.
    Admin
    Klucznik

Zgadza się, napływ jest wyzwalany inaczej - poprzez log. Dostosuję to

Mathias Stöber
    Uczestnik

Cześć,

Dziękuję! Właśnie pobrałem aktualizację i testuję ją.

Czy jest powód, dla którego numery wydań w Githubie są nieco opóźnione?

Zobacz Mathiasa

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.