wiele stref – jeden czujnik wilgotności gleby?

Strona główna Fora Ogólnie wiele stref – jeden czujnik wilgotności gleby?

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Badger
    Uczestnik

Cześć!

Po pierwsze: nie korzystałem jeszcze z OpenSprinklera. Stąd być może nieco laickie pytanie.

W przyszłości chciałbym sterować 4 strefami (sekwencyjnie), ale chcę zamontować tylko jeden czujnik wilgotności gleby.
    Czy OpenSprinkler może sobie z tym poradzić?

Po przejrzeniu różnych instrukcji szczerze mówiąc nie jestem pewien, czy działa to tak, jak chcę.

Mój pomysł:
    – Ustawiam żądany czas nawadniania (np. strefa A od 4:00 do 4:15, strefa B od 4:15 do 4:30 itd.).
    – Czy podłoga posiada m.in. Po 10 minutach podlewania o pożądanej wilgotności, podlewanie w tej strefie zostaje zatrzymane
    – wartość referencyjna (w tym przypadku 10 minut) jest teraz używana do nawadniania strefy B
    – itp., itp

Czy to działa tak jak sobie wyobrażam? A może naprawdę potrzebowałbym 4 czujników do takiego przypadku? A może rozwiązałbyś to zupełnie inaczej?

Z wyrazami szacunku
    Patryk

Admin
    Klucznik

Cześć,

to żaden problem. Po pierwsze, to nie strefa jest dostosowywana, ale programy. Jeśli wszystkie 4 strefy są w jednym programie, istnieje tylko jedna regulacja. Jeśli jednak chcesz mieć osobny program dla każdej strefy, to po prostu utwórz 4 regulacje dla każdego programu.

Wilgotność gleby jest przetwarzana za pomocą funkcji „Korekty programu”.

Tworzysz 4 z nich, każdy z tym samym czujnikiem, ale zawsze z innym programem

Badger
    Uczestnik

Dziękuję za odpowiedź.

Ale to oznacza: nawet jeśli zawory strefowe zostaną uruchomione sekwencyjnie, strefa 2 zostanie uruchomiona, mimo że strefa 1 została wcześniej zatrzymana, ponieważ grunt jest już wystarczająco wilgotny?
    Chcę się upewnić przed zakupem kontrolera :)

Admin
    Klucznik

Jak już powiedziano, program jest dostosowywany.
    Obok nas mamy dwie strefy 1 i 2, z czasem działania Strefa 1 = 2 i Strefa 2 = 5 minut. Odpowiada to 100%
    Jeśli czujnik wilgotności gleby zgłasza tylko częściową wilgotność, a korekta programu oblicza 50%, wówczas program działa ze Strefą 1 = 1 i Strefą 2 = 2,5 minuty

Admin
    Klucznik

Jak już powiedziano, program jest dostosowywany.
    Obok nas mamy dwie strefy 1 i 2, z czasem działania Strefa 1 = 2 i Strefa 2 = 5 minut. Odpowiada to 100%
    Jeśli czujnik wilgotności gleby zgłasza tylko częściową wilgotność, a korekta programu oblicza 50%, wówczas program działa ze Strefą 1 = 1 i Strefą 2 = 2,5 minuty

Badger
    Uczestnik

Idealnie – dzięki za informację!

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.