Integracja Ospi w sieci domowej z IOBrokerem

Strona główna Fora Ogólnie Integracja Ospi w sieci domowej z IOBrokerem

Oznaczone:  , , ,

• Ten temat ma 2 różne kolory, 2 kolory i został ostatnio zaktualizowany 4 lata temu prz Hanghuhn.
Wyświetlanie 3 wpisów - od 1 do 3 (z 3 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Hanghuhn
    Uczestnik

Cześć,

Płytę Ospi używam od lat, w zeszłym roku musiałem zainstalować nowszy RPI, bo ten ostatni nie był już kompatybilny z obecnym firmware.

Jak na razie wszystko jest w porządku, teraz zauważyłem, że interfejs Ospi :8080 nie zawsze jest niezawodnie dostępny. Czy to możliwe, że nie mogę uzyskać do niego dostępu na kilku urządzeniach jednocześnie?

Czasami musiałem odłączyć i uruchomić ponownie, bo nie mogłem dalej dojść.

Dlatego chciałem wprowadzić to do IOBrokera. Czy ktoś już to wdrożył?

Aktywowałem MQTT i wykonałem pierwsze kroki, aby wysłać zapytanie do OSPI za pomocą adaptera Linux, aby móc zdalnie uruchomić czysty restart.

Z pewnością sensowne byłoby zaktualizowanie Raspbiana na RPI lub OpenSprinkler rel. Łatwe w pielęgnacji?

Powitanie

Tomasz

Załączniki:
    Musisz być zalogowany aby wyświetlić załączone pliki.
    Anonimowy
    Nieaktywne

Też byłbym tym zainteresowany. Zastanawiam się nad przeniesieniem wartości z Netatmo (zintegrowanego z ioBrokerem) do Ospi, żeby np. zawiesić nawadnianie na 24 godziny, gdy pada deszcz. Ale myślę, że obecna implementacja MQTT nie jest do tego przeznaczona.

powitanie

HG

Hanghuhn
    Uczestnik

Tak więc w tym tygodniu przypadkowo udało mi się zintegrować Ospi z Iobrokerem poprzez Mqtt.

Podałem port, który był już zajęty przez Sonoffa, dlatego ostatnim razem nie udało mi się dotrzeć dalej.

Właśnie też zrobiłem aktualizacje.

Ale w tej chwili mam inny plac budowy, więc nie kontynuowałem pracy z Ospi i Iobrokerem.

Wyświetlanie 3 wpisów - od 1 do 3 (z 3 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.