Nawadnianie równoległe i sekwencyjne
Strona główna › Fora › Ogólnie › Nawadnianie równoległe i sekwencyjne
Oznaczone: Wykonuj strefy równolegle
- Temat jest 13 punktów, 9 punktów, ostatnio został zaktualizowany 2 lata temu prz
gd1122.
-
AutorWpisy
-
10. maja 2021 o 18:11 #24206
gd1122
UczestnikChcę jednocześnie nawadniać strefy 1 i 3, a następnie automatycznie nawadniać jednocześnie strefy 2 i 4.
Nie jest dla mnie jasne jak to ustawić. Albo to w ogóle nie działa.
10. maja 2021 o 20:54 #24209Anonimowy
NieaktywneO ile rozumiem, trzeba ustawić ten sam czas startu dla stref 1 i 3 oraz ręcznie ustawić inny czas startu dla stref 2 i 4, czyli po czasie nawadniania pierwszych stref.
Ponieważ nie można tworzyć grup, w których następnie stwierdza się, że ta czy inna grupa powinna być przetwarzana sekwencyjnie. Każdej strefie możesz jedynie powiedzieć, że ma być przetwarzana sekwencyjnie. Jeśli więc masz dwie strefy o tym samym lub nakładającym się czasie nawadniania, możesz użyć flagi „Sekwencyjne”, aby poinformować, że nie można ich aktywować w tym samym czasie, ale jedna po drugiej. Strefa jest wówczas opóźniana do czasu zakończenia poprzedniej.
10. maja 2021 o 21:14 #24210gd1122
UczestnikTak, właśnie to robiłem do tej pory. ale to nie daje dobrego zrozumienia zależności od pogody. Jeśli jest bardziej sucho, czas działania (dla 1+3) może się podwoić. Przy stałych godzinach pracy należy zapobiegawczo ustawić długie przerwy. Chciałbym automatyczne nawadnianie uzupełniające.
20. czerwca 2022 o 14:30 #25844Ed
UczestnikWitam wszystkich,
Czy coś się tutaj poprawiło? Chciałbym poprowadzić razem 2 koła (łóżka), ale u mnie jest to koło 2 i koło 4, czyli pomiędzy nimi jest jeszcze jedno koło. Więc w tej chwili nie jest to możliwe (albo coś przeoczyłem). Fakt, że nie można tutaj zmienić kolejności, jest naprawdę rozczarowujący. To zdecydowanie musi być bardziej elastyczne, alternatywnie z grupami lub czymś podobnym. To jest zbyt sztywne...
5. lipca 2022 o 15:07 #25937Anonimowy
NieaktywneWypróbuj z:
Edytuj opcjeSkonfiguruj główny obwód nawadniający lub edytuj obwody nawadniające
To oprogramowanie obsługuje do 2 niezależnych stacji głównych, każda z własnymi ustawieniami, jak poniżej
katalogowany.
● Stacja główna: Zdefiniuj stację/strefę główną, zwaną także stacją pomp. Mistrz to strefa, która
jest włączana razem z innymi wejściami. Każdą strefę można ustawić jako główną. Wartość domyślna
wynosi none (tzn. brak użycia stacji głównej).
● Regulacja głównego włączenia: Dostosuj dokładny czas, o którym włącza się urządzenie główne. Akceptowalny
Zakres wynosi od 0 do 600 sekund, w odstępach co 5 sekund. Na przykład, jeśli jest ustawiony na 15, przełącza
Stacja główna włącza się 15 sekund po otwarciu stacji.
● Ustawienie Master Off: Dokładne ustawienie dokładnego czasu wyłączenia urządzenia głównego. Akceptowalny
Zakres wynosi od -600 do 0 sekund, w odstępach co 5 sekund. Na przykład, jeśli jest ustawiony na -15, przełącza
Stacja główna wyłącza się 15 sekund przed zamknięciem stacji.
Stacje obsługi
● Liczba stacji: OpenSprinkler może automatycznie wykryć liczbę dostępnych kart rozszerzeń;
Jednak użytkownik nadal musi ręcznie ustawić liczbę stref, ponieważ ograniczają one liczbę stref fizycznych
może przekroczyć. Jest to szczególnie przydatne podczas korzystania z funkcji stacji wirtualnej (np.
stacje zdalne lub radiowe). Wartość domyślna to 8.
● Opóźnienie stacji: czas opóźnienia pomiędzy dwiema kolejnymi stacjami. Dopuszczalny zakres
wynosi od -600 do 600 sekund, w odstępach co 5 sekund. Na przykład, jeśli jest ustawiony na 60, otwiera się
Podręcznik użytkownika oprogramowania sprzętowego OpenSprinkler 2.1.9 14
druga strefa zamyka się 1 minutę po zamknięciu pierwszej strefy. Otwiera się przy ustawieniu -15 sekund
Druga strefa zamyka się 15 sekund przed zamknięciem pierwszej strefy. Opóźnienie stacji ujemnej to
czasami przydatne do rozwiązywania problemów z dławieniem wody. Wartość domyślna to 0 (tj. następny
Strefa otwiera się natychmiast po poprzedniej strefie).Powodzenia, HG
5. lipca 2022 o 16:21 #25939Ed
UczestnikPrzepraszamy, ale to tylko rozwiązanie. Nie może być tak, że można ustawić „programy” w opensprienkler, ale nie można tutaj ustawić kolejności i równoległości stref. Gdybym to wiedział, zbudowałbym własną logikę w NodeRed i KNX. OpenSprinkler obecnie nie jest zalecany, lepiej użyć Huntera lub zbudować własną logikę w OH, HA lub NR.
3. stycznia 2023 o 11:33 #26454Anonimowy
NieaktywneMożna podlewać wiele stref jednocześnie, tworząc dla każdej z nich własną strefę
grupa sekwencyjna. Można to zrobić klikając na to w widoku głównym
Kliknij bieg w strefie, następnie kliknij zakładkę „Zaawansowane” i kliknij literę grupy
wybacza. Jeśli dwie strefy mają to samo członkostwo w grupie, stają się sekwencyjne
Jeśli znajdują się w różnych strefach, są wykonywane niezależnie od siebie.29. stycznia 2023 o 14:01 #26553Admin
KlucznikCzy zauważyłeś, że nowa aktualizacja oprogramowania sprzętowego obsługuje teraz także tworzenie grup?
26. czerwca 2023 o 0:41 #30594Kito
UczestnikGdzie mogę znaleźć nowe oprogramowanie?
zainstalowałem teraz:
2.1.9 (10)
edycja: znalazłem.
jak to zainstalować (zdalnie)?
3,2 DC
20. sierpnia 2023 o 15:40 #30874nachtigall
UczestnikNiestety, funkcja grupowa nowego oprogramowania nie wydaje się oferować tego, czego oczekiwałby gd1122 (i ja też). Miałem to tutaj. zapytał: https://OpenSprinkler.com/forums/topic/parallel-grouping-of-stations-with-2-2-0-ospi-firmware/ i niestety jest to prawdopodobnie poza zakresem.
Chcę jednocześnie nawadniać strefy 1 i 3, a następnie automatycznie nawadniać jednocześnie strefy 2 i 4.
Nie jest dla mnie jasne jak to ustawić. Albo to w ogóle nie działa.
To nie działa. Niestety.
25. października 2023 o 11:36 #31056gd1122
UczestnikCzy wiadomo, dlaczego nie jest to dostępne również dla OSPi?
25. października 2023 o 11:59 #31057Admin
KlucznikOprogramowanie sprzętowe jest również dostępne dla OSPi. Po prostu uruchom skrypt aktualizacji (z sudo) – najpierw wyeksportuj konfigurację!
W przypadku nowej funkcji grupowej obowiązują następujące zasady:
– w grupie (ta sama litera) wszystko przebiega sekwencyjnie
– Poza grupami (różne litery) wszystko przebiega równolegle
– Grupa P zawsze biegnie równolegle
Wystarczy więc ustawić 1 + 2 w grupie A i 3 + 4 w grupie B.
22. lipca 2024 o 8:39 #32581Simulant
UczestnikIrgendwie erschließt sich mir die Logik der Gruppierung nicht – ich glaube ich verstehe sie, finde sie aber unlogisch. Wenn ich von Gruppen spreche, würde ich doch erwarten, dass diese gleich behandelt werden, quasi parallel laufen und die einzelnen Gruppen dann nacheinander abgearbeitet werden. Ich plane gerade die Erweiterung meiner Bewässerung und da würde ich dann gern Zone 1 und Zone 2 nacheinander laufen lassen. In den Zonen sind 4 bzw. 5 Kreise, die im wesentlichen zeitgleich laufen sollen, damit meine Pumpe nicht ständig taktet (falls nur einzelne Kreise laufen fördert sie zu viel). Damit das dann funktioniert, müsste ich also mit der aktuellen Gruppenlogik Zone1.Kreis1 (Z1.K1) und Zone2.Kreis1 (Z2.K1) z.B. Gruppe A zuordnen, Z1.K2 und Z2.K2 Gruppe B etc…damit alle Kreise aus Zone 1 gleichzeitig und anschließend Zone 2 läuft. Ich hätte es logisch gefunden, alle Kreise aus Zone 1 in eine Gruppe zu legen, die dann diese Kreise parallel laufen lässt und Zone 2 in Gruppe B die dann wiederum mit deren Kreisen parallel arbeitet, wenn A fertig ist – (parallel in der Gruppe und sequentiell zwischen den Gruppen). Die Logik, dass das was gleichzeitig passieren soll, die Zuordnung in verschiedene Gruppen erfordert, ist m.E. etwas unglücklich oder ich verstehe es falsch. Ich glaube, dass da der eine oder andere Kommentar im Internet da auch in meine Interpretationsrichtung geht.
Czy istnieje możliwość dostosowania koncepcji/logiki działania, czy też jest to już ustalone?
22. lipca 2024 o 8:45 #32582gd1122
UczestnikJa też tak to widzę, to nielogiczne. Wskazana byłaby korekta.
-
AutorWpisy
- Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.