Cześć,
Od kilku dni głowię się jak za pomocą przycisku załączyć przekaźnik pompy podłączony do jednego ze stref. Mam OpenSprinklerPi z Rasperry Pi Zero W.
Po kilku eksperymentach z wejściem czujnika największy sukces odniosłem, podłączając przycisk jako styk normalnie zamknięty pomiędzy GND i SN1. Problem polega jednak na tym, że program powiązany z przyciskiem nie uruchamia się po 1 sekundzie. Zanim OSPI rozpozna, że program musi zostać uruchomiony, może upłynąć niemal dowolną ilość czasu. Właściwie naciśnięcie klawisza powinno zostać zarejestrowane, jeśli klawisz jest wciśnięty przez >1 sekundę.
W poprzednich próbach podłączałem przycisk jako styk normalnie otwarty i miałem problem polegający na tym, że program uruchamiał się losowo, nawet bez naciskania przełącznika.
Wiem, że istnieje możliwość skonfigurowania wejścia czujnika, jeśli jest to wejście normalnie otwarte. Ale ta opcja nie zmieniła zachowania, gdy przełącznik był używany jako styk normalnie otwarty.
Po moich dwóch eksperymentach zastanawiam się, czy wejście czujnika ma funkcję podciągania lub obniżania? Wydaje mi się, że dane wejściowe nie zawsze znajdują się na prawidłowym poziomie logicznym, ale są zmienne, a następnie wymagają losowego czasu na przełączenie wejścia. Czy powinienem ustawić wejście czujnika na GND czy +5V za pomocą rezystora?