Sterowanie pompą i wykorzystanie łącznika pływakowego jako czujnika

Strona główna Fora Ogólnie Sterowanie pompą i wykorzystanie łącznika pływakowego jako czujnika

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Anonimowy
    Nieaktywne

Cześć,

Chciałbym wdrożyć następujący przypadek użycia i nadal szukam odpowiedniego sprzętu. Natknąłem się na otwarte zraszacze.

Może możesz mi powiedzieć, czy to by zadziałało.

Mam źródło wody z pompą głębinową 230 V.

Chciałbym obsłużyć z tego źródła dwa odbiorniki/obwody.

Obieg 1 powinien odbierać wodę o różnych porach dnia przez czas do ustalenia. Ale tylko do momentu zadziałania wyłącznika pływakowego (zwykłego przełącznika otwórz/zamknij).

Obwód 2 powinien mieć możliwość ręcznego sterowania za pomocą przełącznika i powinien być niezależny od obwodu 1.

Całość wyobraziłem sobie z płytką OSPi. Chciałbym podłączyć łącznik pływakowy jako czujnik 1. Czujnik 2 byłby wówczas przełącznikiem do sterowania ręcznego.

Chciałbym sterować pompą jako nadrzędną poprzez przekaźnik. (Czy możesz mi powiedzieć, czego używam najlepiej? OSPi z 24VAC)

Zasadniczo występują następujące procesy przełączania:

Obieg 1: Zgodnie z harmonogramem, o ile wyłącznik pływakowy jest wolny; Jeśli wyłącznik pływakowy zadziała, nie otwieraj zaworu 1 ani głównego zaworu pompy, dopóki poziom nie spadnie ponownie, a następnie kontynuuj normalną pracę według harmonogramu.

Obieg 2: Zawór i zawór główny otwierają się, dopóki przełącznik jest aktywny. Niezależnie od obwodu 1, urządzenie główne musi również zostać otwarte, gdy zostanie aktywowany łącznik pływakowy. W najlepszym przypadku harmonogram dla obwodu 1 jest ignorowany tak długo, jak długo przełącznik jest aktywny. W przeciwnym razie oba zawory mogą być otwarte jednocześnie.

Umiejętności programowania są dostępne i w razie potrzeby nie powinno być problemów z pisaniem kodu. Chodzi mi przede wszystkim o funkcje sprzętu.

Dzięki.

powitanie

skrzydłowy

Admin
    Klucznik

Cześć,

tak, to działa i masz szczęście, bo teraz w wersji OSPi 1.5 są dwa wejścia sensorowe - 1.44, a poprzednik miał tylko jedno.

Potrzebujesz przekaźnik o odpowiedniej mocy, nie znam mocy pompy głębinowej, więc sprawdź czy pasuje następujący przekaźnik:

Finder 22.32.0.024.4540 Stycznik 1 styk zwierny, 1 styk rozwierny

Twój przełącznik pływakowy działa jak czujnik deszczu, gdy pada deszcz -> nie nawadnia. Jeśli więc Sen1 i GND są podłączone, pompa głębinowa nie jest aktywowana.

Dla każdego obwodu można ustawić, czy ma reagować na Sen1.

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.