Cześć,
Chciałbym wdrożyć następujący przypadek użycia i nadal szukam odpowiedniego sprzętu. Natknąłem się na otwarte zraszacze.
Może możesz mi powiedzieć, czy to by zadziałało.
Mam źródło wody z pompą głębinową 230 V.
Chciałbym obsłużyć z tego źródła dwa odbiorniki/obwody.
Obieg 1 powinien odbierać wodę o różnych porach dnia przez czas do ustalenia. Ale tylko do momentu zadziałania wyłącznika pływakowego (zwykłego przełącznika otwórz/zamknij).
Obwód 2 powinien mieć możliwość ręcznego sterowania za pomocą przełącznika i powinien być niezależny od obwodu 1.
Całość wyobraziłem sobie z płytką OSPi. Chciałbym podłączyć łącznik pływakowy jako czujnik 1. Czujnik 2 byłby wówczas przełącznikiem do sterowania ręcznego.
Chciałbym sterować pompą jako nadrzędną poprzez przekaźnik. (Czy możesz mi powiedzieć, czego używam najlepiej? OSPi z 24VAC)
Zasadniczo występują następujące procesy przełączania:
Obieg 1: Zgodnie z harmonogramem, o ile wyłącznik pływakowy jest wolny; Jeśli wyłącznik pływakowy zadziała, nie otwieraj zaworu 1 ani głównego zaworu pompy, dopóki poziom nie spadnie ponownie, a następnie kontynuuj normalną pracę według harmonogramu.
Obieg 2: Zawór i zawór główny otwierają się, dopóki przełącznik jest aktywny. Niezależnie od obwodu 1, urządzenie główne musi również zostać otwarte, gdy zostanie aktywowany łącznik pływakowy. W najlepszym przypadku harmonogram dla obwodu 1 jest ignorowany tak długo, jak długo przełącznik jest aktywny. W przeciwnym razie oba zawory mogą być otwarte jednocześnie.
Umiejętności programowania są dostępne i w razie potrzeby nie powinno być problemów z pisaniem kodu. Chodzi mi przede wszystkim o funkcje sprzętu.
Dzięki.
powitanie
skrzydłowy