Wskazówka: zintegruj czujnik roślin Xiaomi Mi Flora

Strona główna Fora OSPi Wskazówka: zintegruj czujnik roślin Xiaomi Mi Flora

Hinweis: Beiträge im Forum sind nur für angemeldete Kunden mit mindestens einem Kauf möglich. Bitte melde dich mit dem Kundenkonto an, über das du bestellt hast.

Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Admin
    Klucznik

Dzięki zintegrowanej funkcji Bluetooth w Raspberry Pi (w przypadku starszych modeli wymagany jest klucz USB Bluetooth) można teraz zintegrować także niektóre czujniki Bluetooth. Jednym z nich jest „Xiaomi Mi Flora Plant Sensor”, który można kupić w sklepach za około 25-30 euro.

Czujnik ma 4 interesujące wartości: wilgotność gleby, temperaturę, jasność i przewodność, przy czym ta ostatnia oznacza zawartość składników odżywczych w glebie.

Projekt, którego potrzebujemy do tego, znajduje się tutaj:

https://github.com/ThomDietrich/miflora-mqtt-daemon

W zasadzie możesz postępować dokładnie tak, jak podano w instrukcji. W OpenSprinkler wystarczy skonfigurować czujnik MQTT i połączyć go z tematem „miflora/<nazwa czujnika>”, gdzie <nazwa czujnika> to nazwa wprowadzona w pliku config.ini.

Kolejna uwaga: skanowanie Bluetooth za pomocą „sudo hcitool lescan” nie zadziałało, ponieważ hcitool prawdopodobnie został już wycofany. Zamiast tego powinno działać „sudo bluetoothctl scan le”.

Thomas Thaler
    Uczestnik

Raspberry Pi 3 Model B Plus Rev 1.3, BCM2835, Revisiona020d3, Debian GNU/Linux 11 (dziesiątka) 64bit

Podane polecenie „Zamiast tego „sudo bluetoothctl scan le”” jest nieprawidłowe.
    Aby wyszukać Bluetooth, możesz użyć „sudo bluetoothctl scan on” lub „sudo hcitool lescan”. Pracował dla mnie z obydwoma poleceniami.

Thomas Thaler
    Uczestnik

W OpenSprinkler po prostu konfigurujesz czujnik MQTT i łączysz go z tematem „miflora/<nazwa czujnika>”,

Miałem nadzieję, że po skonfigurowaniu ustawień brokera MQTT gdzieś w interfejsie OSPI pojawi się sposób na zintegrowanie czujnika MiFlora skonfigurowanego powyżej z systemem operacyjnym. Niestety nie znalazłem żadnych wpisów na ten temat i nigdzie nie mogłem znaleźć instrukcji wyjaśniających, jak zintegrować dane czujnika MQTT z systemem operacyjnym i sprawić, by były widoczne i użyteczne w interfejsie użytkownika.

Sonsor został pomyślnie rozpoznany przez demona miflora-mqtt.

python3 /opt/miflora-mqtt-daemon/miflora-mqtt-daemon.py
    Klient/demon MQTT czujnika roślin Xiaomi Mi Flora
    Źródło: https://github.com/ThomDietrich/miflora-mqtt-daemon
    [2024-05-10 10:57:41] Łączę się z brokerem MQTT…
    [2024-05-10 10:57:41] Nawiązano połączenie MQTT
    Dodawanie czujnika do listy urządzeń i testowanie połączenia...
    Nazwa:          „TEST”
    Nazwa wewnętrzna: „TEST”
    Nazwa urządzenia: „Pielęgnacja kwiatów”
    Adres MAC: 5C:85:7E:12:D2:27
    Oprogramowanie sprzętowe:      3.3.6
    [2024-05-10 10:57:44] Pierwsze połączenie z czujnikiem Mi Flora „TEST” (5C:85:7E:12:D2:27) zakończone sukcesem
    [2024-05-10 10:57:44] Ogłaszanie urządzeń Mi Flora brokerowi MQTT w celu automatycznego wykrywania…
    [2024-05-10 10:57:44] Pobieranie danych z czujnika „TEST”…
    [2024-05-10 10:57:45] Wynik: {„światło”: 1042, „temperatura”: 22,9, „wilgotność”: 0, „przewodność”: 0, „bateria”: 100}
    [2024-05-10 10:57:45] Publikacja do tematu MQTT „miflora/TEST”
    [2024-05-10 10:57:45] Spanie (300 sekund)…

Dziękuję za informację zwrotną, ponieważ mam już czujniki i chciałbym je zintegrować z OSPI
    LG
    Tomasz

Admin
    Klucznik

Cześć,

Całość NIE działa z oryginalnym oprogramowaniem, a jedynie z rozszerzonym oprogramowaniem OpenSprinklerShop.

https://OpenSprinklerShop.de/2023/09/06/neue-ospi-software-mit-analog-sensor-api/

I tylko z aplikacją „OpenSprinklerASB”.

Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.