Zawór regulacyjny z wejściem czujnika

Strona główna Fora Ogólnie Zawór regulacyjny z wejściem czujnika

• Ten temat ma 3 różne kolory, 2 kolory i został ostatnio zaktualizowany 6 lat temu prz Admin.
Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Anonimowy
    Nieaktywne

Cześć

Kupiłem od Was w grudniu komputer do nawadniania Openspinkler 3.0 AC (wg aplikacji 2.1.9(2) hardw 3.2 AC) i jestem z niego bardzo zadowolony. Aby jeszcze lepiej sterować nawadnianiem, świetnie byłoby przełączyć zawór za pomocą czujnika i sterować czasowo.

Rozumiem przez to, że gdy przekaźnik (zestyk zwierny lub rozłączony w zależności od potrzeb) zostanie włączony na wejściu czujnika, zawór również się otworzy, a gdy przekaźnik ponownie się wyłączy, zawór również się zamknie.

Gdybym mógł sterować tym samym zaworem w sposób kontrolowany czasowo, byłoby idealnie. Być może można podłączyć zawór do dwóch portów przełączających. Jeden z czujnikiem drugi ze sterowaniem czasowym jeśli nic się nie dzieje to na wyjściu jest 24V które nie jest załączane.

Czy taki zabieg jest możliwy? Co mam tam ustawić?

LG Gabriel

Admin
    Klucznik

Cześć,

Możesz użyć wejścia czujnika, aby uruchomić program – będzie on wówczas działał sterowany czasowo.

Po prostu ustaw go na „Program” w ustawieniach/czujnikach. Pierwszy czujnik uruchamia pierwszy program.

LG Stefana

Anonimowy
    Nieaktywne

Cześć

Czy można otworzyć zawór za pomocą wejścia czujnika i gdy czujnik się wyłączy zawór również się zamknie.

LG Gabriel

Admin
    Klucznik

To faktycznie nie działa. Tutaj musiałbyś użyć zwykłego przekaźnika, który przełącza zawór elektromagnetyczny.

OpenSprinkler przeznaczony jest do sterowanego czasowo przełączania elektrozaworów. Bez tego nie byłoby możliwe stworzenie „planu nawadniania”.

Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.