Zależne od pogody nawadnianie ogrodu OpenSprinkler ze stacją pogodową Netatmo
Strona główna › Fora › Wprowadzono › Zależne od pogody nawadnianie ogrodu OpenSprinkler ze stacją pogodową Netatmo
Oznaczone: Netatmo, Otwórz Sprinklera, WeeWx, Zimmermana
- Dziesięć razy jest 10 godzin, 4 godziny i ostatnio został zaktualizowany 2 lata temu prz
Admin.
-
AutorWpisy
-
5. czerwca 2021 o 15:23 #24366
Anonimowy
NieaktywneAby nawodnić mój tarasowy ogród przydomowy, zainstalowałem komputer nawadniający OpenSprinkler, który steruje systemem nawadniającym Gardena w oparciu o pogodę.
OpenSprinkler montowany jest w garażu i zasila trzy strefy nawadniania wyposażone w zawory Gardena 24V AC. Jest zintegrowany z moją siecią Wi-Fi za pośrednictwem zintegrowanego adaptera Wi-Fi i jest zasilany przez powiązany zasilacz. Zawory są instalowane w 2-drogowej skrzynce zaworowej Gardena na podwórku i 1-drogowej skrzynce zaworowej z przodu. Trawnik za domem podlewany jest za pomocą zraszacza wynurzalnego kwadratowego i zraszacza wynurzalnego turbinowego. Do podlewania roślin w grządkach przed domem i donicach na tarasie za domem służą różne dysze do nawadniania kropelkowego.

Z OpenSprinkler 3.1-DC korzystam od wiosny 2019. Mam już dwa lata doświadczenia z OpenSprinkler OSBee, ale nie chcę przegapić zalet nawadniania zależnego od pogody.
Trzy strefy nawadniania są zdefiniowane w oprogramowaniu sprzętowym OpenSprinkler jako „Trawnik przydomowy”, „Kwiaty przydomowe” i „Kwiaty frontowe”.
Moim zdaniem nawadnianie ogrodu zależne od pogody ma sens tylko wtedy, gdy mamy dostęp do wiarygodnych, lokalnych danych pogodowych. Szczególnie ilość opadów może się znacznie różnić w zależności od miejsca. Z tego powodu zintegrowałem moją istniejącą stację pogodową Netatmo z systemem sterowania.
Używam metody Zimmermana jako metody zależnej od pogody dla OpenSprinklera. Ustawiłem podstawową wartość wilgotności na 65%, wszystkie pozostałe wartości podstawowe zostały zachowane. Myślę, że całkiem dobrze odpowiada to średniemu poziomowi wilgotności w okresie ogrodnictwa środkowoeuropejskiego i mam z tym dobre doświadczenia.
W aktualnej wersji 2.0.4 usługi pogodowej OpenSprinkler dane pogodowe z ostatnich 24 godzin są wykorzystywane do obliczenia wartości nawadniania „% poziomu wody” przy wyborze metody Zimmermana i wybraniu Lokalnej stacji pogodowej lub Weather Underground. Jest to jednak raczej zaleta w porównaniu z klasyczną metodą Zimmermana, ponieważ przy obliczaniu wartości nawadniania uwzględniane są bardziej aktualne dane dotyczące temperatury, wilgotności i opadów.
W ostatnich latach dostawcy usług pogodowych i usług chmurowych coraz częściej wprowadzają systemy płatności, a zespół OpenSprinkler przeprowadził szereg aktualizacji w tym zakresie.
Aby stać się od tego trochę bardziej niezależnym, zainstalowałem usługę pogodową OpenSprinkler wraz z oprogramowaniem pogodowym WeeWx typu open source na Raspberry Pi. WeeWx nawiązuje połączenie ze stacją pogodową Netatmo, a także umożliwia graficzne wyświetlanie danych pogodowych. Przekompilowałem także oprogramowanie sprzętowe OpenSprinkler 2.1.9(7) i zresetowałem okresowe odpytywanie usługi pogodowej z 6 godzin na jedną godzinę. Moim zdaniem tylko w ten sposób można uzyskać aktualne dane dotyczące nawadniania we wczesnych godzinach porannych. Ze względu na lokalną instalację usługi pogodowej Raspberry Pi, zespół OpenSprinkler nie ponosi dodatkowych kosztów w związku ze zwiększoną częstotliwością odpytywania.
Aby uniknąć nawadniania podczas deszczu, zainstalowano również czujnik deszczu Kenko M152 i podłączono go do wejścia czujnika OpenSprinkler S1. Z usługi chmurowej IFTTT nie można już korzystać w przypadku ostrzeżeń o deszczu, gdyż gwarantowany czas reakcji w wersji bezpłatnej może wynieść nawet 1 godzinę.
Używam IFTTT tylko do rejestrowania całkowitej ilości deszczu z poprzedniego dnia, określonej przez Weather Underground i działania OpenSprinkler w Kalendarzu Google.W ostatnich latach trawnik, kwiaty i krzewy podlewano co dwa dni o godz. 7:00. W tym roku należy poprawić zaopatrzenie w wodę roślin doniczkowych na tarasie, które w upalne dni oczywiście potrzebują wody częściej niż co dwa dni.
Trawnik jest teraz podlewany co dwa dni, tuż po wschodzie słońca. Kwiaty i krzewy podlewane są codziennie o godzinie 18:00. Dla trawnika ustawiono 100% wartość bazową wynoszącą 30 minut i 100% wartość bazową wynoszącą 15 minut dla kwiatów i krzewów. Jednak nadal optymalizuję i prawdopodobnie zwiększę nawadnianie trawnika do trzech dni, przy 100% wartości bazowej wynoszącej 45 minut.
Dla mnie ważne jest również sprawdzenie działania systemu nawadniającego podczas podróży. Oprócz sterowania OpenSprinkler za pomocą aplikacji OpenSprinkler, w przypadku poważnego błędu możliwe jest również zresetowanie zasilania OpenSprinkler za pośrednictwem gniazda sterowanego radiowo, które można kontrolować zdalnie za pomocą Fritz!Box.
12. czerwca 2021 o 0:04 #24402Admin
KlucznikCóż, to się nazywa świetny opis.
Zintegrowałem także moją stację pogodową, ale nadal jestem podłączony do OpenSprinkler poprzez Weatherunderground.
19. czerwca 2021 o 13:02 #24456Anonimowy
NieaktywneWitaj Franzsteinie,
Dokładnie też mam na myśli ten projekt. Czy możesz podać mi dalsze linki lub źródła, dzięki którym będę mógł korzystać z informacji o pogodzie Netatmo i informacji o deszczu w OSPI? Prawdopodobnie musiałbym także ponownie skompilować aktualną wersję OpenSprinklera dla PI, ale jeszcze nie wiem, jak to zrobić. Dlatego jestem bardzo wdzięczny za każdą informację.
20. czerwca 2021 o 23:05 #24473Admin
KlucznikWitaj, hg, Wszystko jest faktycznie opisane na anglojęzycznym forum OpenSprinkler, w powiązanych instrukcjach i artykułach z bazy wiedzy oraz w repozytorium OpenSprinkler GitHub. Zebranie wszystkiego jest trochę uciążliwe, ale niestety nie ma pełnego opisu w jednym miejscu. Najłatwiej byłoby zarejestrować stację Netatmo w Weather Underground, zaktualizować oprogramowanie OpenSprinkler, a następnie uzyskać dostęp do danych pogodowych z Weather Underground. Poniżej kilka ciekawych linków na ten temat: https://OpenSprinkler.com/forums/topic/error-building-firmware-from-source/ https://openthings.freshdesk.com/support/home https://github.com/OpenSprinkler Niestety przez najbliższe trzy tygodnie będę na urlopie, ale chętnie pomogę, jeśli będzie to możliwe. Pozdrawiam Franz (przekazany)
21. czerwca 2021 o 11:21 #24480Anonimowy
NieaktywneDziękuję bardzo za informację, Franz. Wypróbuję to. Na razie będę używać Netatmo wyłącznie jako źródła danych o deszczu i temperaturze za pośrednictwem Weather Underground. Interesuje mnie dokładniejsze zintegrowanie sytuacji w moim ogrodzie; Mogę przełączać dane pogodowe z DarkSky do WUnderground w „Opcjach” i „Zaawansowanych”. Czy WeeWx jest nadal potrzebny? Na razie pozostawię oprogramowanie sprzętowe bez zmian (2.1.9(4)). Jeśli potrzebuję aktualizacji co godzinę, być może będę musiał zrobić to ponownie. Myślę jednak, że zależy to od wybranej metody zależnej od pogody. Muszę tego spróbować. Czego tam używasz (Zimmerman, ETo)?
21. czerwca 2021 o 21:58 #24489Anonimowy
Nieaktywne<p style="text-align: left;">Tylko bardzo krótko. WeeWx nie jest potrzebny. Weather Underground można wybrać jako usługę pogodową bezpośrednio w OpenSprinkler. Ja stosuję metodę Zimmermana. ETo nie może być używane z Weather Underground.</p>
21. czerwca 2021 o 22:46 #24491Anonimowy
NieaktywneObecnie mogę założyć konto w Weather underground, ale dodanie stacji pogodowej powoduje błąd. Jednak bez stacji pogodowej nie mogę ubiegać się o kod API. Próbuję dalej.
5. lipca 2022 o 11:25 #25930Anonimowy
NieaktywneWitam, czy dane Netatmo nadal działają dla Ciebie w zakresie kontroli nawadniania? Nie mogę zarejestrować mojego Netatmo w WU. Natknąłem się jednak na artykuł, w którym stwierdzono, że Netatmo zakończyło współpracę z WU i w związku z tym nie można już korzystać z moich własnych pomiarów opadów i danych Netatmo.
Jaka jest inna możliwość wykorzystania lokalnej ilości deszczu z własnego ogrodu do obliczenia ilości nawadniania? Prognoza pogody jest zbyt niedokładna w dużym mieście. Zawsze gdzieś pada deszcz, ale nie zawsze w moim ogrodzie.
5. lipca 2022 o 16:51 #25940Anonimowy
NieaktywneJak opisano powyżej, zainstalowałem usługę pogodową OpenSprinkler wraz z oprogramowaniem pogodowym WeeWx typu open source na Raspberry Pi. Istnieje jednak również możliwość przekazania danych Netatmo do serwisu pogodowego „MeteoWare Plus”. W ten sposób można je następnie przesłać z Meteoware Plus do Weather Underground. To powinno nadal działać. Po prostu wypróbuj!
18. listopada 2022 o 12:08 #26351Michael Betz
UczestnikCześć,
Czy jest już pewne, że Netatmo rozwiązało współpracę z Wu?
Ponieważ w serwisie WU nadal można rejestrować urządzenia Netatmo.Załączniki:
Musisz być zalogowany aby wyświetlić załączone pliki.5. lipca 2024 o 0:05 #32446Admin
KlucznikNetatmo znów działa, ale wymagana jest pewna praca ręczna:
https://github.com/OpenSprinkler/OpenSprinkler-Weather/blob/master/docs/netatmo.md
-
AutorWpisy
- Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.