Usługa nawadniania w wersji beta

Strona główna Fora Ogólnie Usługa nawadniania w wersji beta

Oznaczone:  ,

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 21 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Mathias Stöber
    Uczestnik

Witam wszystkich,

Przede wszystkim dziękujemy za próbę ulepszenia serwisu pogodowego! Właśnie próbowałem skonfigurować to zgodnie z opisem w poście na blogu, ale dostaję tylko komunikat, że nastąpiło „połączenie nie powiodło się”. Mam Raspi z oprogramowaniem OSPI 2.1.9(9).

Jednakże, gdy wywołam na pulpicie „curl OpenSprinklerShop.de:3333”, w odpowiedzi otrzymuję odpowiedź „OpenSprinklerShop Weather Service Germany v2.0.4”.

Zrestartowałem OpenSprinkler poprzez stronę internetową, a także cały Raspi.

Masz pomysł, co to może być?

VG Mathiasa

Mathias Stöber
    Uczestnik

Cześć,

Krótka aktualizacja ode mnie. Wczoraj przywróciłem wszystko do ustawień domyślnych, aby system automatycznego nawadniania działał już dziś rano. Dziś rano spróbowałem ponownie, najpierw z takim samym skutkiem, jak opisano powyżej. Jednak po około 6 godzinach lub więcej komunikat o błędzie zniknął, a aplikacja wyświetliła tylko komunikat zgodny z opisem w poście na blogu, a dane pogodowe zostały ponownie wyświetlone. Teraz będę to dalej robił w ten sposób.

W razie potrzeby dobrze byłoby mieć notatkę na blogu, że pierwsza aktualizacja może zająć kilka godzin.

Dziękuję jeszcze raz!

Zobacz Mathiasa

Admin
    Klucznik

Cześć,

Jest to prawdopodobnie spowodowane zastosowanym oprogramowaniem OpenSprinkler, starsza wersja ma problemy z rozpoznawaniem DNS zaraz po ponownym uruchomieniu.

Zaktualizuj oprogramowanie lub wprowadź adres IP (OpenSprinklerShop.de = 130.180.44.149)

Mathias Stöber
    Uczestnik

Cześć,

Dziękuję za podpowiedź. Ponieważ jest to OSPI, mam oprogramowanie 2.1.9(9), o ile wiem, nie ma nowszej wersji. Być może będę musiał nieco inaczej skonfigurować usługę systemową, aby czekała, aż sieć faktycznie będzie działać.

W przeciwnym razie zapytanie jest zdecydowanie dokładniejsze niż wcześniej!

Dziękuję za to!

Mateusz

Anonimowy
    Nieaktywne

Do widzenia,
    Wczoraj próbowałem też wejść do serwisu pogodowego z portem 3333 zgodnie z opisem w poście na blogu.
    Od wczoraj pojawił się błąd i „Tworzenie historii pogody”.

Widziałem wcześniej, że istnieje inna usługa pogodowa z portem 3336.
    Wpisałem to i zadziałało natychmiast: „Serwis pogodowy online”.

Najnowsze oprogramowanie 2.1.9(9).

Z wyrazami szacunku
    Maciej

Admin
    Klucznik

Tutaj wszystkie serwery:

OpenSprinklerShop.de:3333    : Niemiecki serwis pogodowy DWD, tylko dla Niemiec (https://brightsky.dev)
    OpenSprinklerShop.de:3334    : OWM OpenWeatherMap (https://openweathermap.org)
    OpenSprinklerShop.de:3335    : DarkSky (https://darksky.net) <— Nie używaj tego, to tylko test!
    OpenSprinklerShop.de:3336    : OpenMeteo (https://open-meteo.com)

Anonimowy
    Nieaktywne

Dziękuję za listę.
    Jak mówiłem, u mnie działają wszystkie oprócz pierwszego z portem 3333.
    Będzie wtedy wyglądać jak na załączonym zdjęciu.

Admin
    Klucznik

Cześć,

tak, dzięki, znalazłem, już naprawione.

Zatem port 3333 również działa.

Mathias Stöber
    Uczestnik

Cześć,

Coś jest dzisiaj dziwnego. Korzystam z usługi dwd, patrz wyżej, ale mimo że dzisiaj nie spadła tu ani kropla deszczu, ospi twierdzi, że nie trzeba podlewać, bo spadłoby ponad 7 mm deszczu. Aplikacja dwd również nie pokazuje żadnych opadów na dzisiaj. Problem mógł pojawić się wczoraj bo podczas największego deszczu jechał zraszaczem na 120%.

Używam eto jako metody, działa wspaniale od czasu powyższych postów. Wygląda na to, że dane są przesunięte o jeden dzień.

Z góry bardzo dziękuję!

Zobacz Mathiasa

Anonimowy
    Nieaktywne

Cześć,

skoro już o tym wspomniałeś...
    U mnie dokładnie to samo, również DWD, czyli przez port 3333.
    Wczoraj cały dzień padało, w 90% podlano.

U nas dzisiaj też nie spadło ani kropli, poziom nawadniania wyniósł 0%, a „Deszcz całkowity: 7,9 mm”.

Coś jest nie tak, przypuszczam, że dane są opóźnione o jeden dzień.

Dziękuję bardzo i pozdrawiam
    Maciej

Mathias Stöber
    Uczestnik

hehe,

Nie tylko mamy prawie tę samą nazwę, ale także tę samą lokalizację? U mnie też jest to 7,9. Czy przypadkiem posiadacie Państwo również stację pogodową dla regionu Brunszwik?

Zobacz Mathiasa

Anonimowy
    Nieaktywne

Cześć,

nie, nie całkiem. Mój system znajduje się w dzielnicy Bamberg. Ale to dość interesujące, że najwyraźniej mają te same wartości.

Pozdrawiam, Matthias

Anonimowy
    Nieaktywne

Witam wszystkich testerów i administratora,

Ja też chciałam wziąć udział w teście, ale na razie bez skutku. Musiałem umieścić adres IP: 8080/su za moim OSPI, aby wprowadzić dane wejściowe

Wypróbowałem wszystkie adresy nowych usług pogodowych i dla każdego z nich otrzymuję komunikat o błędzie (patrz załącznik) w systemie Daignose. Nie ma znaczenia, czy korzystam z „OpenSprinklerShop.de”, czy z adresu IP wymienionego powyżej. Po ponownym uruchomieniu i ponownym zapytaniu http://<ip-OpenSprinkler&gt;:8080/su, ale pojawia się zmieniony wpis, np. OpenSprinklerShop.de:3333. Jednak błąd w diagnostyce systemu pozostaje.

Czy muszę zmieniać wpisy lub konfiguracje w innym miejscu? Czy może to być spowodowane tym, że aktualnie mam zestaw do nawadniania ręcznego a nie np. Zimmermanna? Używam OSPI od trzech lat i obecnie mam aktualny firmware 2.1.9 (9).

Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam, HG

Mathias Stöber
    Uczestnik

Myślę, że to normalne, u mnie minęło po kilku godzinach.

Zobacz Mathiasa

Anonimowy
    Nieaktywne

To prawda, zajmuje to trochę czasu, ale już działa.

Wiadomość po kilku godzinach

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 21 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.