Usługa nawadniania w wersji beta

Strona główna Fora Ogólnie Usługa nawadniania w wersji beta

Oznaczone:  ,

Wyświetlanie 6 wpisów - od 16 do 21 (z 21 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Mathias Stöber
    Uczestnik

Cześć,

Obejrzałem to jeszcze raz, ilość deszczu była czasami spóźniona o jeden dzień. Dzisiaj widziałem też co następuje, zobacz zrzuty ekranu. Na górze głównego widoku jest napisane 27 stopni, ale w informacjach systemowych jest to tylko 21 poniżej maksimum. Ta ostatnia jest bardziej zbliżona do wczorajszej wartości.

Załączniki:
    Musisz być zalogowany aby wyświetlić załączone pliki.
    Anonimowy
    Nieaktywne

Nie mam informacji o ilości opadów. U mnie informacje o systemie wyglądają tak

Ze względu na suchą pogodę nie zauważyłem jeszcze żadnych opóźnień w opadach deszczu. Nawadnianie przebiega zgodnie z programem i nie jest przerywane.

Anonimowy
    Nieaktywne

Witam wszystkich,

Czy faktycznie jest tam oświadczenie o problemie z dziennym opóźnieniem?
    Przedwczoraj miałem poziom nawadniania 0%, mimo że tego dnia nie padało, ale dzień wcześniej?
    A może zasadniczo źle zrozumiałem coś na temat metody Zimmermanna?

Mój obecny stan wygląda obecnie tak:

Z wyrazami szacunku
    Maciej

Anonimowy
    Nieaktywne

Niestety nie uzyskałem więcej informacji na ten temat. Tutaj w zagrożeniu są tylko nasze wiadomości. Przez długi czas nie mogłem sprawdzić kontroli pogody ze względu na letnią pogodę i brak deszczu, ponieważ pracuję tylko z opóźnieniem deszczu, a nie Zimmermanem.

Na podstawie prognozy pogody pobranej o 8:26 włączono opóźnienie opadów na dzisiaj. Dziś rano spadło 1,3 mm deszczu, wczoraj było sucho. Ostatni deszcz był 2 dni temu. Wygląda więc na to, że w pewnym stopniu to działa. Aby jednak dokonać dokładnej oceny, potrzebowałbym zmiany pogody co kilka dni.

Z wyrazami szacunku

HG

Admin
    Klucznik

OpenSprinkler zawsze pyta dostawców pogody o pogodę na ostatnie 24 godziny. Większość z nich zapewnia 1-godzinne przedziały czasu z danymi pogodowymi.

Wyświetlanie pogody w aplikacji nie ma nic wspólnego ze sterowaniem nawadnianiem. Decydujące jest tylko to, co jest określone w „diagnozie”.

Moim zdaniem głównym problemem jest to, że pogoda jest wywoływana tylko co 4 godziny. Jeśli padało przez 3,5 godziny i nadal pada, często nie jest to rozpoznawane.

Dlatego w najnowszym firmware 111 zainstalowałem wywołanie pogodowe na 1 minutę przed planowanym startem kolejnego programu (jeśli ostatnie wywołanie pogodowe jest starsze niż 30 minut)

Admin
    Klucznik

Możesz porównać wyniki z DWD i OpenSprinkler:
    Połączenie realizowane jest poprzez usługę Bright Sky.
    https://api.brightsky.dev/weather?lat=<LAT>&lon=<LON>&date=<DATA-GODZINA&gt;

Przejdź do Map Google i kliknij prawym przyciskiem myszy swój dom. Współrzędne pojawiają się i są kopiowane do schowka jednym kliknięciem.

Teraz wprowadź te dwie wartości do lat i lon. Data to dzisiejsza data minus jeden dzień. Godzina za T. Wygląda to tak:
    Zatem 13 lutego 2023 r. o godzinie 8:30 to zatem 2023-02-12T08

https://api.brightsky.dev/weather?lat=49.445997919488484&lon=8.575522199246443&date=2023-02-12T08

Pojawi się wówczas lista z danymi pomiarowymi pogody. W pozycji „opady” znajduje się wartość pomiaru deszczu

Wyświetlanie 6 wpisów - od 16 do 21 (z 21 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.