Używanie czujników analogowych z OSPi 2.0?

Strona główna Fora Czujniki Używanie czujników analogowych z OSPi 2.0?

• Temat wynosi 1 godzinę, 2 godziny i dostępna jest aktualizacja 1 rok temu prz Admin.
Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    markus.kersten
    Uczestnik

W dokumentacji przeczytałem, że OSPi V2.0 posiada 2 przetworniki A/D ADS1115, które nie są jeszcze obsługiwane przez firmware.
    Chciałbym ich użyć do podłączenia prostych, tanich pojemnościowych czujników wilgotności gleby z Chin.
    Aby sprawdzić czy jest to w jakikolwiek sposób możliwe, pobrałem i skompilowałem bibliotekę ADS1115 dla Raspberry Pi.

Na przykładzie dostarczonym w tej bibliotece udało mi się przynajmniej podłączyć i odczytać cztery (A0-A3) z tych bardzo tanich czujników.
    Samo zanurzenie ich w szklance wody natychmiast zmienia wartości napięcia podawane przez te czujniki.

Ponieważ przynajmniej ta część wydaje się dość prosta, w sumie przygotowanie tanich czujników do współpracy z wbudowanymi przetwornikami A/D zajęło mi mniej niż pół godziny, więc zastanawiam się, czy jest szansa, aby w najbliższej przyszłości te czujniki oficjalnie zaczęły działać z oprogramowaniem.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji, chętnie podam więcej szczegółów na temat tego, co zrobiłem i jak to zrobiłem.

Admin
    Klucznik

Przetworniki A/D są w pełni obsługiwane – skorzystaj z oprogramowania sprzętowego OpenSprinklerShop!

https://OpenSprinklerShop.de/pi

Wyświetlanie 2 wpisów - od 1 do 2 (z 2 w sumie)
  • Trzeba się znaleźć przez rozwiązanie w tym temacie.