Zavlažování pouze při zapnutém čidle vlhkosti

Domovská stránka Fóra Obecně Zavlažování pouze při zapnutém čidle vlhkosti

Aktuálně je v nabídce 8 cen - 1. a 8. (celkem z 8)
  • Autor
    Dirk Hildebrand
    Účastník

Ahoj,

Koupil jsem OSPi, vlhkoměr a dešťový senzor. Rád bych pro svou zelenou střechu vytvořil program, který by měl fungovat takto:

Když se senzor vlhkosti otevře (hlásí, že je suchý), měla by se na x časových jednotek spustit zóna „střecha přístřešku pro auto“.
    Pokud prší a zavlažování přístřešku pro auto běží, mělo by se zavlažování zastavit. Pokud déšť nestačil a čidlo hlásí, že je opět sucho, pak by se zavlažování mělo spustit znovu.

Je to proveditelné, nebo to vidím jako příliš složité?

Admin
    Správce

To jednoduše znamená: Nezalévejte, pokud senzor vlhkosti říká mokro nebo dešťový senzor říká déšť

Stačí zadat zpoždění do čidla vlhkosti, jinak se zapne, jakmile zaléváte (>doba zavlažování). S dešťovým senzorem vše zůstane na 0,0

Je tedy možné

Dirk Hildebrand
    Účastník

Ano, přesně shrnuto, ale jak to začlením do programu? A pokud senzor vlhkosti říká „vlhký“, mělo by se zavlažování také zastavit, pokud senzor nepoložíte přímo vedle kapací hadice, že?

Dirk Hildebrand
    Účastník

A další otázka. Včera jsem zapojil OSPi do Raspberry 3b+. Do desky OSPi byl zapojen napájecí zdroj s výstupem 24 V AC a můj Pi se také zapnul. Je to normální? Myslel jsem, že musím dodat PI extra energii. Navíc nesvítila žádná kontrolka na AD převodníku. A ano, jsem si 100% jistý, že se jedná o napájecí zdroj s AC na sekundární straně je https://www.amazon.de/gp/product/B00F4QFH4O/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

Co jiného jsem mohl udělat špatně?

Dirk Hildebrand
    Účastník

Dnes jsem zapojil ventily, spínají dobře, ale na A2D převodníku není vidět žádná aktivita. Není mi jasné, jak mám tyhle mini hrnce otočit

Admin
    Správce

Malé hrnce otáčíte malým křížovým šroubovákem.

Pokud je vlhký, ale LED nesvítí, otočte doprava, dokud se LED nerozsvítí.

Pokud je suchý, ale LED svítí, otočte doleva, dokud LED nezhasne.

A2D je napájen z OSpi, přiřazení pinů je (zleva doprava): GND, SN1, SN2, VIN (+5V)

Ve skutečnosti byste měli snímač vlhkosti půdy instalovat tam, kde je vlhkost důležitá. To by určitě mohlo být pod kapací hadicí. Důležitá je pouze časová prodleva, aby se nevypnul hned při prvním kapání.

OSPi napájí Raspberry Pi přes 24VAC napájecí zdroj. Pouze u staré verze 1.43 a RPi 3 nebo 4 bylo napájení příliš nízké, od verze 1.5. Ale to už není problém. Zde jste také museli připojit napájení RPi.

Opačně to mimochodem nefunguje, takže OSPi a solenoidové ventily nedokáže napájet pouze zdroj RPi!

Dirk Hildebrand
    Účastník

Ahoj,

Potenciometry se netočí ani s nejmenším křížovým šroubovákem (CRV 1.0). Je možné, že jsou tyto hrnce vadné?

Dirk Hildebrand
    Účastník

Dobře, se slotovým bitem to fungovalo, ale hrnec nemá zarážku. LED se rozsvítí, když odpojím 5V linku, někdy LEDka bliká, i když 5V zasunu zpět. Pokud odpojím GND, LED se rozsvítí a mohu potenciometrem nastavit LED zhasnutí. Ale stále nevidím žádnou vlhkost zobrazenou. Je vadné čidlo vlhkosti nebo AD převodník?

Aktuálně je v nabídce 8 cen - 1. a 8. (celkem z 8)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.