Zavlažování zahrady OpenSprinkler závislé na počasí s meteorologickou stanicí Netatmo

Domovská stránka Fóra Představeno Zavlažování zahrady OpenSprinkler závislé na počasí s meteorologickou stanicí Netatmo

Označené štítky:  , , ,

• Celkový počet je 10 minut. Do discuze (4 diskutující) se naposledy uživateli Admin a poslední změna proběhla před 2 roky.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    Anonymní uživatel
    Neaktivní

K zavlažování mé zahrady řadového domu jsem nainstaloval zavlažovací počítač OpenSprinkler, který ovládá zavlažovací systém Gardena na základě počasí.

OpenSprinkler je instalován v garáži a zásobuje tři zavlažovací zóny vybavené ventily Gardena 24V AC. Je integrován do mé WiFi sítě prostřednictvím integrovaného WiFi adaptéru a je napájen přidruženým napájecím zdrojem. Ventily jsou instalovány na dvorku Gardena 2-cestného ventilového boxu a 1-cestného ventilového boxu na předním dvoře. Trávník za domem je zavlažován výsuvným čtvercovým zavlažovačem a turbínovým výsuvným zavlažovačem. K zalévání rostlin na záhonech před domem a květináčů na terase za domem se používají různé trysky kapkové závlahy.

Instalace OpenSprinkler v garáži

OpenSprinkler 3.1-DC používám od jara 2019. Měl jsem již dva roky zkušeností s OpenSprinkler OSBee, ale nechtěl jsem si nechat ujít výhody zavlažování podle počasí.

Tři zavlažovací zóny jsou definovány v programu firmwaru OpenSprinkler jako „Backyard Lawn“, „Backyard Flowers“ ​​a „Frontyard Flowers“.

Podle mého názoru má zavlažování zahrady v závislosti na počasí smysl pouze tehdy, pokud existuje přístup k důvěryhodným místním údajům o počasí. Zejména množství srážek se může místo od místa značně lišit. Z tohoto důvodu jsem do řídicího systému integroval svou stávající meteostanici Netatmo.

Používám Zimmermanovu metodu jako metodu specifickou pro počasí pro OpenSprinkler. Základní hodnotu pro vlhkost jsem nastavil na 65 %, všechny ostatní základní hodnoty zůstaly zachovány. Myslím, že to docela dobře odpovídá průměrné vlhkosti v období středoevropského zahradnictví a mám s tím dobré zkušenosti.

V aktuální verzi V2.0.4 meteorologické služby OpenSprinkler se údaje o počasí za posledních 24 hodin používají k výpočtu hodnoty zavlažování „% hladiny vody“ při výběru Zimmermanovy metody a výběru Místní meteorologická stanice nebo Počasí v podzemí. To je však oproti klasické Zimmermanově metodě spíše výhoda, neboť do výpočtu hodnoty závlahy jsou zahrnuty aktuálnější údaje o teplotě, vlhkosti a srážkách.

V posledních letech poskytovatelé meteorologických služeb a cloudové služby stále častěji zavádějí platební systémy a tým OpenSprinkler v tomto ohledu provedl řadu aktualizací.

Abych se na tom stal trochu nezávislejším, nainstaloval jsem OpenSprinkler Weather Service spolu s open source meteorologickým softwarem WeeWx na Raspberry Pi. WeeWx naváže spojení s meteorologickou stanicí Netatmo a také umožňuje grafické zobrazení údajů o počasí. Také jsem znovu zkompiloval firmware OpenSprinkler 2.1.9(7) a resetoval pravidelné dotazování meteorologické služby ze 6 hodin na jednu hodinu. Podle mého názoru je to jediný způsob, jak získat aktuální data pro závlahy v brzkých ranních hodinách. Vzhledem k místní instalaci Raspberry Pi meteorologické služby nevznikají týmu OpenSprinkler žádné dodatečné náklady kvůli zvýšené frekvenci dotazování.

Aby se zabránilo zavlažování, když prší, byl také nainstalován dešťový senzor Kenko M152 a připojen ke vstupu senzoru OpenSprinkler S1. Cloudovou službu IFTTT již nelze používat pro varování před deštěm, protože garantovaná doba odezvy v neplacené verzi může být až 1 hodina.
    IFTTT používám pouze k zaznamenávání celkového množství deště z předchozího dne určeného podle Weather Underground a aktivit OpenSprinkler v Kalendáři Google.

Trávník, květiny a keře se v posledních letech zalévají každé dva dny v 7:00 hod. Letos by se měl zlepšit přívod vody k rostlinám v květináčích na terase, které je evidentně potřeba zásobovat vodou častěji než každé dva dny v horkých dnech.

Trávník se nyní zalévá každé dva dny, krátce po východu slunce. Květiny a keře se zalévají denně v 18:00. Pro trávník je nastavena 100% základní hodnota 30 minut a pro květiny a keře 100% základní hodnota 15 minut. Zde ale stále optimalizuji a případně zvýším zálivku trávníku na tři dny se 100% základní hodnotou 45 minut.

Pro mě je také důležitá kontrola funkce závlahového systému při cestování. Kromě ovládání OpenSprinkler pomocí aplikace OpenSprinkler je v případě závažné chyby také možný reset napájení OpenSprinkler prostřednictvím rádiově řízené zásuvky, kterou lze ovládat na dálku pomocí Fritz!Box.

Admin
    Správce

No, tomu říkám skvělý popis.

Také jsem integroval svou meteorologickou stanici, ale stále jsem připojen k OpenSprinkler přes Weatherunderground.

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Ahoj Franzsteine,

Přesně tento projekt mám také na mysli. Můžete mi dát další odkazy nebo zdroje, abych mohl použít informace o počasí a dešti netatmo v OSPI. Také bych asi musel překompilovat aktuální verzi OpenSprinkler pro PI, ale zatím pořádně nevím, jak na to. Proto jsem velmi vděčný za každou informaci.

Admin
    Správce

Dobrý den hg, vše je ve skutečnosti popsáno na fóru OpenSprinkler v anglickém jazyce, v souvisejících pokynech a článcích znalostní báze a v úložišti OpenSprinkler GitHub. Sbírat vše je trochu zdlouhavé, ale bohužel chybí kompletní popis na jednom místě. Nejjednodušším způsobem by bylo zaregistrovat stanici Netatmo do Weather Underground, aktualizovat firmware OpenSprinkler a poté přistupovat k datům počasí z Weather Underground. Zde je několik zajímavých odkazů k tématu: https://OpenSprinkler.com/forums/topic/error-building-firmware-from-source/ https://openthings.freshdesk.com/support/home https://github.com/OpenSprinkler Bohužel budu další tři týdny na dovolené, ale pokud to bude možné, rád pomůžu. Zdravím Franzi (předáno)

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Děkuji moc za informaci, Franzi. Vyzkouším to. Prozatím budu používat netatmo pouze jako zdroj dat o dešti a teplotě přes Weather Underground. Mám zájem o přesnější integraci situace na mé zahradě; Mohu přepnout údaje o počasí z DarkSky na WUnderground pod "Options" a "Advanced". Je WeeWx stále potřeba? Firmware zatím nechám tak jak je (2.1.9(4)). Pokud také potřebuji hodinovou aktualizaci, možná to budu muset udělat znovu. Ale myslím, že to záleží na zvolené metodě specifické pro počasí. To musím zkusit. Co tam používáš (Zimmerman, ETo)?

Anonymní uživatel
    Neaktivní

<p style="text-align: left;">Jen velmi stručně. WeeWx není potřeba. Weather Underground lze vybrat jako meteorologickou službu přímo v OpenSprinkler. Používám Zimmermanovu metodu. ETo nelze použít s Weather Underground.</p>

Anonymní uživatel
    Neaktivní

V současné době si mohu vytvořit účet u Weather Underground, ale přidání meteorologické stanice způsobí chybu. Bez meteostanice však nemohu požádat o API kód. Snažím se dál.

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Dobrý den, stále Vám fungují data Netatmo pro řízení závlahy? Nemohu zaregistrovat své Netatmo u WU. Narazil jsem však na článek, že Netatmo ukončilo spolupráci s WU a tudíž moje vlastní měření deště a data Netatmo již nelze používat.

https://community.homey.app/t/info-netatmo-hat-die-partnerschaft-mit-weather-underground-beendet/44000

Jaká jiná možnost je použít pro výpočet množství závlahy místní množství srážek z vlastní zahrady? Zpráva o počasí je ve velkém městě příliš nepřesná. Někde pořád prší, ale ne nevyhnutelně na mé zahradě.

Anonymní uživatel
    Neaktivní

Jak je popsáno výše, nainstaloval jsem službu OpenSprinkler Weather Service spolu s open source softwarem pro počasí WeeWx na Raspberry Pi. Existuje však také možnost předávat data Netatmo meteorologické službě „MeteoWare Plus“. Tímto způsobem pak mohou být předány z Meteoware Plus do Weather Underground. Toto by mělo stále fungovat. Prostě to vyzkoušejte!

Michael Betz
    Účastník

Ahoj,

Je nyní jisté, že netatmo ukončilo partnerství s Wu?
    Protože stále můžete registrovat zařízení netatmo na webu WU.

Přílohy:
    Musíte být přihlášen pro zobrazení přiložených souborů.
    Admin
    Správce

Netatmo nyní opět funguje, ale je nutná ruční práce:

https://github.com/OpenSprinkler/OpenSprinkler-Weather/blob/master/docs/netatmo.md

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.