Проблеми със сензорния вход

Начална страница Форуми Общо взето Проблеми със сензорния вход

• Този въпрос има 2 отговори, 2 гласа и беше последно актуализиран преди 5 години от Anonymous.
Преглед 3 въпроса - 1 до 3 (всички 3 общо)
  • Author
    Публикации
    Anonymous
    Inactive

здравей
    От няколко дни се опитвам да разбера как с бутон да активирам реле на помпата, което е свързано към една от зоните. Имам OpenSprinklerPi с Rasperry Pi Zero W.
    След известно експериментиране със сензорния вход постигнах най-голям успех, когато свързах бутона като нормално затворен контакт между GND и SN1. Но проблемът е, че програмата, свързана с бутона, не се задейства след 1 секунда. Отнема почти всякакво време, преди OSPI да разпознае, че програмата трябва да бъде стартирана. Всъщност натискането на клавиш трябва да се регистрира, ако клавишът е натиснат за >1 секунда.

При предишни опити бях свързал бутона като нормално отворен контакт и имах проблема, че програмата стартира произволно дори без да натискам превключвателя.

Знам, че има опция за конфигуриране на сензорния вход, ако е нормално отворен вход. Но тази опция не промени поведението, когато превключвателят се използва като нормално отворен контакт.

След моите два експеримента се чудя дали входът на сензора има някакъв вид изтегляне нагоре или изтегляне надолу? Струва ми се, че входът не винаги е на валидно логическо ниво, а е плаващ и след това изисква произволно време за превключване на входа. Трябва ли да настроя входа на сензора на GND или +5V с помощта на резистор?

Admin
    Keymaster

здравей

никога срещу +5V, винаги на GND! VIN (+5V) е предназначен само за захранване на сензори.

Ако не се задейства след 1 s, тогава има сигнали за смущение по линията, което се интерпретира като „трептене“ и по този начин предотвратява стартирането.

Версия на фърмуера?

Anonymous
    Inactive

здравей
    Сега реших проблема с входа на сензора, като инсталирах издърпващ резистор между входа на сензора и един от щифтовете 3.3V.
    Сега входът вече не се задейства на случаен принцип, а само когато превключвателят е действително натиснат.

Преглед 3 въпроса - 1 до 3 (всички 3 общо)
  • Трябва да сте влезли, за да отговорите на тази тема.